Nieuws
  • Homepage
07
02
2017

Drie keer shorttrackgoud, waarvan een historische voor Schulting

Drie keer shorttrackgoud, waarvan een historische voor Schulting

AANGEPAST OP

Sjinkie Knegt en Suzanne Schulting hebben uitstekende zaken gedaan in Dresden. Met name Schulting kon luidkeels juichen: ze won de 1.500 meter en werd zo de eerste Nederlandse winnares van een wereldbekerwedstrijd shorttrack.

Schulting in alle staten na historische overwinning

NL

De 19-jarige Friezin steekt het hele seizoen al in een uitstekende vorm. Weliswaar verliep haar EK teleurstellend doordat ze ziek was, maar ze eindigde wel al negen keer op het podium bij een wereldbekerwedstrijd.

Het hoogste treetje beklom ze echter nooit (vijf keer zilver en vier keer brons). In Dresden slaagde ze daar wel in. Nadat ze het in de eerste rondes rustig aan had gekeken, nam ze vier ronden voor het einde de leiding en die stond ze door knap verdedigend werk niet meer af.

Ook goud op aflossing

Amper twee uur later haalde Schulting ook de zege binnen op de aflossing. Als slotrijdster stelde ze de zege, die eigenlijk geen moment in gevaar kwam, veilig.

Schulting pakt ook goud met aflossingsploeg

NL

Oranje, met verder Rianne de Vries, Yara van Kerkhof en Lara van Ruijven op het ijs, bepaalde het tempo. Dat bleek voor veel landen te hoog. Alleen Italië kon enigszins mee, maar meer dan volgen was het niet.

De overmacht van Nederland was wel een beetje vertekend. Zuid-Korea, dat tot nu toe alles had gewonnen, reed in Dresden met een C-ploeg en miste de finale.

Knegt wint ook en nadert eindzege

Ook Knegt won in Dresden de 1.500 meter, net als in Calgary en Salt Lake City. Hij kreeg zaterdag in de kwartfinales van de 1.000 meter een diskwalificatie aan zijn broek, maar die teleurstelling was hij zondag al kwijt.

Knegt wint weer en nadert eindzege in wereldbeker

NL

Knegt reed attent. Vijf ronden voor het einde nam hij de kop en verhoogde het tempo dusdanig dat niemand mee kon. Met de zege neemt hij een voorschot op de eindzege in het wereldbekerklassement.

De Zuid-Koreaan Lee Jung-su is zijn enige concurrent en die doet volgende week bij de wereldbekerfinale in Minsk waarschijnlijk niet mee.

Aflossingsploeg derde, toch zilver

De Nederlanse aflossingsploeg moest zich tevreden stellen met zilver. Dennis Visser, Knegt, Daan Breeuwsma en Itzhak de Laat kwamen als derde over de finish, maar omdat Hongarije een penalty kreeg, schoven ze een plekje op.

Aflossingsploeg derde in Dresden, toch zilver

NL

Oranje kwam halverwege de race aan kop door een botsing tussen Zuid-Korea en Hongarije, die de Hongaren uiteindelijk fataal werd. Het tempo ging daarna ver omhoog, vooral onder aanvoering van de Russen Viktor An en Semen Jelistratov. Dat kon Oranje niet meer bijbenen.

© 2016 Suzanneschulting.nl, alle rechten voorbehouden.

 
Website door: PRONIEK